."Cu mulți ani în urmă se afla în mănăstire un călugăr foarte simplu, cu numele de Toma. Avea ascultarea să ajute la brutărie. Într-un timp s-a îmbolnăvit călugărul brutar, iar starețul a chemat pe monahul Toma și i-a zis: „Astăzi vei face singur pâine, că părintele este bolnav". Fiind foarte ascultător, Toma a răspuns: „Să fie binecuvântat". Ajungând la cuptor stătea nedumerit, neștiind cu ce să înceapă. Făcuse întotdeauna ascultare, iar acum... era ca un copil orfan. A izbucnit în plâns și s-a apropiat de icoana Maicii Domnului, zicând: „Maica Domnului, ajută-mă și învață-mă ce să fac, că eu nu mă pricep". Zicând acestea cu lacrimi, vede că se deschide ușa brutăriei și intră o femeie îmbrăcată în negru. Văzând-o, cu multă simplitate și fără să gândească cum a putut ajunge o femeie în acest loc, Toma îi zice: „Doamna mea, te pricepi cumva la făcut pâine? Mi-a dat ascultare părintele stareț și eu nu știu cu ce să încep". Atunci femeia, suflecându-și mânecile, împreună cu monahul s-au apucat de treabă: au aprins focul, au frământat, au băgat pâinile în cuptor și în curând totul a fost gata. Apoi femeia a ieșit pe ușă făcându-se nevăzută.
..."Călugărul Toma nu mai putea de bucurie că se făcuseră toate la timp. În bucuria lui nu a mai luat aminte la cele neobișnuite ce s-au petrecut. A luat o parte din pâini și le-a dus la trapeză, căci în curând era masa. Când au început părinții să mănânce pâine le-a plăcut atât de mult, încât au mai cerut să le aducă și, lăsând mâncarea cealaltă, mâncau numai pâine. Starețul, intrând atunci la bănuieli, își zicea: „Oare ce o fi pus Toma în pâine de este atât de dulce?".
...După ce s-a terminat masa, l-a chemat pe Toma și l-a întrebat cum a făcut pâinea și ce a pus în ea? Atunci el a povestit cu simplitate cele ce i s-au întâmplat, iar când a rostit că o femeie l-a ajutat, starețul a înțeles că a fost Maica Domnului. Abia în acel moment, Toma și-a dat seama de minunea ce se făcuse. Lacrimi de bucurie au început să curgă din ochii monahilor, iar starețul a dat poruncă să se taie bucățele acea pâine și să se păstreze pentru binecuvântare.
Categoria: Articole
Vizualizari: 73
Cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului
Mormantul Maicii Domnului din Ierusalim
Pururea Fecioria Maicii Domnului
S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut om
Dezvoltarea cultului Maicii Domnului pana la Sinodul III Ecumenic
Fecioara Maria - Nascatoare de Dumnezeu
Cantari si rugaciuni adresate Maicii Domnului
Maica Domnului - Mijlocitoarea
Despre Preacinstirea Sfintei Fecioare Maria - Arh. Cleopa Ilie