Cultul Bisericilor slave cuprinde mai multe lucruri necunoscute pentru Ortodoxia ecumenica. Printre acestea se inscrie si o Psaltire a Maicii Domnului intitulata: Psalmodieri crestine in cinstea Prea Sfintei Imparatese ceresti, Pururea Fecioarei Maria, Nascatoarea de Dumnezeu, alcatuite dupa asemanarea psalmilor.
Exemplarul dupa care facem consemnarile de fata este tiparit la Moscova in anul 1892, editia a treia, intregita, dupa o editie a Manastirii ruse Pantelimon din Sfantul Munte Athos.
O nota de pe ultima pagina ne instiinteaza ca, tot la Manastirea Pantelimon din Athos, s-au mai editat urmatoarele carti in cinstea si slava Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu:
1. Povestire despre viata pamanteasca a Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu - in care este expusa invatatura Bisericii, proorociile si preinchipuirile referitoare la Maica Domnului si la minunile ei pe baza Sfintei Scripturi, a marturiilor Sfintilor Parinti si a predaniilor Bisericii.
2. Cuvinte alese din Sfintii Parinti, in cinstea si slava Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu.
3. Omilii si invataturi morale in cinstea Prea Sfintei Stapinei noastre Nascatoarei de Dumnezeu - scoase din cartea "Lana rourata" alcatuita de Sfantul Dimitrie de Rostov.
4. Acoperamantul cel prea inalt de deasupra Athosului sau povestire despre icoanele facatoare de minuni care s-au preaslavit in Athos, atat ale Maicii Domnului cat si ale sfintilor placuti lui Dumnezeu.
Deci, in randul cartilor de mai sus intra si Psaltirea Maicii Domnului.
Autorul este anonim, dar o rugaciune premergatoare psalmilor care incepe cu cuvintele: "Veniti sa ne inchinam Imparatesei noastre Nascatoarei de Dumnezeu. Veniti sa ne inchinam Fecioarei Maria, imparatesei noastre Nascatoarei de Dumnezeu. Veniti sa ne inchinam si sa cadem la insasi Doamna Fecioara Maria, Imparateasa noastra Nascatoarea de Dumnezeu", aceasta rugaciune este luata din lucrarile Sfantului Dimitrie de Rostov.
Ca si Psaltirea lui David, Psaltirea Maicii Domnului cuprinde 150 de psalmi si este impartita in 20 de catisme. Fiecare psalm incepe cu cuvintele psalmistului David, dar autorul necunoscut intoarce laudele si cererile catre Maica Domnului in spiritul dragostei evanghelice.
Si aici e vorba de vrajmasii care se inmultesc, dar se pune accentul pe vrajmasii nevazuti. Maica Domnului ne izbaveste din cursele duhurilor rautatii de sub cer. Ea ne izbaveste din portile Iadului.
Pentru exemplificare redam urmatoarele extrase:
Psalmul 1: Fericit barbatul care iubeste numele tau, Marie, Maica Pururea Fecioara, caci cu darul Tau sufletul lui se va intari si, ca un pom rasadit langa izvoarele de apa, va da multe roade la vremea sa. Fericita esti tu intre femei, pentru smerenia si credinta inimii tale. Caci Tu covarsesti toate femeile cu frumusetea Ta, ii intreci pe ingeri si pe Arhangheli cu sfintenia Ta. Milele si indurarile Tale peste tot se propovaduiesc. Dumnezeu a binecuvantat lucrul mainilor tale.
Psalmul 3: Doamna, cat s-au inmultit vrajmasii mei vazuti si nevazuti, care ma necajesc! Risipeste-i cu furtuna dreptatii tale. Miluieste-ma, Doamna, si vindeca neputintele mele. Incalzeste inima mea cea rece si nu ma lasa sa cad in mainile vrajmasilor mei sufletesti. In ziua mortii mele vino in ajutorul sufletului meu. Sa ma aduci la limanul mantuirii, Slava Tie, Aparatoarea celor fara de ajutor.
Psalmul 24: Catre Tine, Doamna, am ridicat sufletul meu, pentru ca sa nu ma rusinez - cu rugaciunile Tale - la infricosata judecata a lui Dumnezeu, nici sa rada de mine vrajmasii mei; iar duhurile rautatii de sub cer, cetele celor vicleni, sa nu impiedice pasii mei, nici sa ma covarseasca cursele mortii. Vino cu blandete in sufletul meu. Fii mie o calauza catre Patria cereasca si numara-ma impreuna cu fericitul sobor al alesilor lui Dumnezeu.
Psalmul 42: Judeca-ma, Doamna, si fa-mi dreptate in cearta mea cu trupul, cu lumea inselatoare si cu diavolul - cu sarpele cel viclean, cu aspida aducatoare de moarte, ca sa ma izbavesc de acesti trei infricosatori vrajmasi numai cu ajutorul tau. Zdrobeste, Stapana, capetele lor trufase, sleieste-le puterea si intareste-ma sa le stau impotriva. Dreapta ta intru tarie, caci tii cu ea pe Cel ce tine toate. Sa invie Domnul in mine cu darul Sau, pentru rugaciunile Tale de Maica si se vor risipi vrajmasii mei.
Psalmul 52: Zis-a vrajmasul cel nebun in inima sa: voi izgoni pe om din locuinta Edenului, voi intra si voi fi duh mincinos in gura sarpelui si prin femeie voi izgoni pe barbatul ei. Dar pe cat de departe este cerul de pamant, pe atat sunt departate judecatile lui Dumnezeu de gandurile tale, ticalosule lingusitor. Nu te ingamfa de caderea femeii, caci Femeia iti va zdrobi capul. Cu viclenia ta tu i-ai sapat o groapa pierzatoare, dar ai cazut cu toata oastea ta intunecata in plasa smereniei Sale.
Psalmul 63: Auzi, Stapana, glasul meu, cand ma rog catre tine. Izbaveste sufletul meu, cind va fi sa iasa din trup, de frica cumplitului vrajmas din iad. Cu ce indrazneala voi privi spre dreptul Judecator si spre Dumnezeul meu? Tu, ajutatoarea mea, stai de-a dreapta mea si cere iertare greselilor mele. Inainte de a incepe infricosatoarele incercari asupra sufletului meu, lumineaza ochii inimii mele si alunga orbirea mea cea pacatoasa. In toata viata mea si in ceasul iesirii mele, da-mi nadejde tare in mijlocirea Ta de Maica.
Psalmul 68: Mantuieste-ma, Stapana, ca au intrat apele pacatoaselor patimi pana la sufletul meu. Afundatu-m-am in noroiul adancului. Plangand, am plans ziua si noaptea, caci L-am maniat pe Domnul Dumnezeul meu si nu sunt vrednic sa caut spre inaltimea cerului. Catre cine dar voi alerga, ticalosul de mine, daca nu catre tine, Prea Milostiva Aparatoare? Mantuieste sufletul meu, caci prin Tine s-a daruit mantuirea la toata lumea cand, vestindu-Te, Arhanghelul, puterea Celui Prea inalt Te-a umbrit si binecuvantarea Parintelui Te-a cercetat.
Psalmul 78: Doamna! Pacatele mele cele de voie si duhurile necurate au venit in Sfanta biserica a sufletului meu si au pustiit-o cu multa indrazneala. Vai! Plangand, plang cu Ieremia si lacrimile mele curg pe obrajii mei: cum de s-a intunecat aurul credintei mele! Cum de s-a schimbat argintul iubirii fata de Prea Dulcele meu Iisus? Gum s-a risipit adunarea sfinteniilor crestinesti? Vai! Gresit-am la cer si inaintea ta, Stapana. Apara-ma pe mine pacatosul inaintea lui Dumnezeu. Numara-ma iarasi cu ceata alesilor Lui. Ploua peste amarata mea inima picaturile dulci ale harului tau ceresc.
Psalmul 83: Cat de iubite sunt inaltele tale locasuri, Prea Proslavita Doamna Marie si cat de iubit este chivotul vesnicei Tale odihne! Intoarce-te, intoarce-te, amarate suflete, cu toata dorinta ta arzatoare dupa odihna cea vesnica, caci camara cea vesnica de odihna este gata si pentru tine imparateasa cerului cauta mantuirea ta. Stand in fata Prestolului lui Dumnezeu pururea se roaga pentru tine si rugaciunile ei sunt mai bune decat Libanul si decat tamaia cea cu bun miros care se ridica in fata iubitului ei Fiu, Mantuitorul nostru. Slava Tie, Stapana Care esti neadormita in rugaciunile Tale pentru noi, pacatosii, iar in mijlocirile Tale esti neclintita noastra nadejde.
Ca si in Psaltirea lui David, intre cele 20 de catisme se afla tropare si rugaciuni, dintre care citam:
"De cursele demonilor fiind clatinat, Fecioara, intareste-ma pe piatra dumnezeiestilor porunci ale lui Hristos, ca sa nu ma inece, Curata, furtuna pacatelor si tulburarea gandurilor celor rele".
"Bantuiala patimilor arunca in adancul pierzarii neputinciosul meu suflet, ci milostiveste-te asupra mea, Tu care ai nascut pe Mantuitorul cel mult milostiv si izbaveste pe robul tau de chinurile viitoare".
"Vai mie, ce voi face eu ticalosul, ce inceput de mantuire voi pune, caci in zadar trece viata mea? Nu ma lepada, prea buna, pe mine cel ratacit si pierdut, ci arata-mi chipuri de pocainta, Maica a lui Dumnezeu, pentru ca intru laude sa te slavesc pururea".
In incheiere, anonimul autor inalta aceasta rugaciune catre Preacurata:
"Izbaveste-ma de mustrarile constiintei mele, potoleste furtuna gandurilor mele celor rele, stinge cuptorul poftelor, imblanzeste flacara trupului si aprinde in inima mea dragostea catre Fiul Tau si Dumnezeul nostru. Pazeste-mi toate simturile. Nu ingadui sa intre nici o dorinta nebuna in inima mea. Roaga-L pe Domnul ca sa-mi dea vreme de pocainta. Sa nu ma taie coasa mortii ca pe pomul cel neroditor si sa nu fiu aruncat in foc. Aprinde faclia cea stinsa a sufletului meu.
Imprastie intunericul faradelegilor mele si alunga negura poftelor mele prin mijlocirea Ta, caci mult poate rugaciunea Maicii inaintea Fiului pentru cei ce inclina spre impacare.
Da-mi lumina pocaintei si condu-ma spre ziua cand, in sfarsit, voi avea o inima zdrobita.
Invredniceste-ma in veacul de acum sa ma impartasesc neosindit cu Prea Sfantul si cu Preacuratul Trup si Sange al Fiului si Dumnezeului Tau, iar in cel viitor de Cina cea dulce din ceruri si de veselia raiului, unde se afla toate locasurile cele fericite. Acestor bunatati invrednicindu-ma eu, nevrednicul rob, voi preaslavi in vecii vecilor prea cinstitul nume al Fiului si Dumnezeului Tau, care va primi, pentru mijlocirea Ta, pe toti pacatosii ce se caiesc din adancul sufletului".
Concluzii
Psaltirea Maicii Domnului, ca si irmoasele si condacele alcatuite in cinstea Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu nu sunt generalizate in cultul Bisericii Ortodoxe, ca de altfel si slujba Prohodului Maicii Precisia, dar prezinta o importanta deosebita pentru evlavia credinciosilor.
Desi de provenienta slava, aceste cantari, ca si psalmii, s-au bucurat de cinste si in Biserica Ortodoxa Romana de-a lungul veacurilor, fiindca acest cult de supra-cinstire a Nascatoarei de Dumnezeu se gaseste in Biserica noastra mai ales in colindele dedicate Maicii Domnului si aceste colinde stramosesti, dupa crestinarea slavilor, au fost preluate de Biserica Pravoslavnica si redate printr-un cult specific ei, in care se include si Psaltirea Maicii Domnului.
Asadar, atat Psaltirea Precistei, condacele si icoasele, ca si Prohodul isi au originea tot in cultul popular al stra-romanilor, preluat si insusit apoi de popoarele slave convertite sau influentate de crestinismul popular si cult al stramosilor nostri.
arhim. Paulin Lecca (prezentare si traducere)
Categoria: Articole
Vizualizari: 805
Cinstim in tacere ( si in lanturi) - Traian Dorz
Maica dulce si duioasa
La Tine vin, Maica Fecioara
Cu sfintele si preaputernicele tale rugaciuni, izgoneste de la mine deznădajduirea, uitarea, necunostinta, nepurtarea de grija
Icoana Maicii Domnului de la Catedrala Mitropolitană Iași
Cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului
Mormantul Maicii Domnului din Ierusalim
Pururea Fecioria Maicii Domnului
S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut om
Dezvoltarea cultului Maicii Domnului pana la Sinodul III Ecumenic
Fecioara Maria - Nascatoare de Dumnezeu
Maica Domnului - Mijlocitoarea
Cantari si rugaciuni adresate Maicii Domnului
Despre Preacinstirea Sfintei Fecioare Maria - Arh. Cleopa Ilie